“Educatia nu inseamna sa umpli o galeata cu apa, ci mai degraba sa aprinzi un foc!”

DSC_0025

William Butler Yeats (13 iunie 1865 – 29 ianuarie 1939, poet si dramaturg irlandez, laureat Nobel pentru literatura in 1923)

In mai toate privintele, lucrurile care ne sunt necesare, intelesurile care ne trebuiesc, datele referitoare la stiinta bunei vietuiri au fost deja formulate. Ele sunt ratacite in hatisul informatiilor, bine ascunse sub patura groasa a rutinei grabite de fiecare zi.

Da, educatia autentica nu seamana cu umplerea unei galeti. Ca orice recipient, dar mai mult decat majoritatea dintre ele, galeata poate primi in ea un continut considerabil. Insa, odata umpluta, ea se dovedeste neincapatoare. Oricine ar vrea sa mai puna in galeata – oricat ar fi ea de mare, o picatura – oricat ar fi ea de mica, nu va avea sorti de izbanda.

Da, educatia autentica echivaleaza cu aprinderea unui foc, pentru ca viata si cunoasterea autentice trebuie arda mereu. Focul nu se stinge, indiferent cate lemne am pune in el. Dimpotriva, cu fiecare vreasc, flacara creste, se inteteste si e tot mai mare… Educatia a fost si este autentica, daca ajungem la convingerea ca devenirea noastra nu se opreste vreodata.

Nu se cade sa fie dascal cel cel nu poarta in sine scanteia dorintei de cunoastere, cine nu e gata sa arda zi de zi, pentru o tot mai buna intelegere a lumii si vietii, cine nu e mistuit de dorinta de a se face pe sine tot mai bun, cine nu e aprins de setea marturisirii miracolului vietii si a minunii de univers in care traim.

Nu se cade sa fie educator sau profesor cineva care nu arde de dorul de a aprinde si pe altii de uimire, de dorinta de a intelege.

Si focul interior, aprins de dorul cunoasterii, al faptuirii si marturisirii, la fel ca travaliul reflectiei metafizice, la fel ca dorul dupa sfintenie, este legat vital doar de viata insasi. Nu urmareste recompense materiale, nu cauta pozitii sociale la schimb, nu se leaga cu necesitate de vreun beneficiu. Focul interior al cunoasterii este respiratia fireasca a vietii celui ce invata pe altii.

Daca astazi, putin cate putin, lumea moare, i se trage foarte probabil din orbirea ei spirituala.

Adevarata scoala nu ne invata sa stim, ci ne convinge definitiv ca trebuie sa fim. Scoala adevarat nu este decat aceea care ne invata sa intelegem ca viata intreaga este scoala devenirii noastre. Ca trebuie sa ne organizam intreaga viata in vederea cunoasterii. Ca fiecare din zilele traite aici, cenusii sau luminoase, victorioase sau nu, cuprind lectiile prin care putem creste spiritual. Adevarata scoala este aceea care ma face sa inteleg ca edificarea mea si a fiecaruia dintre noi, desi trece prin experienta lumii, este adesea desprinsa de ea, orientata catre ceva mai inalt decat ea.

Numai asa se implineste menirea scolii, cand intelegem ca invatarea si devenirea se prelungesc intreaga viata, ca devenim mereu si ca niciodata nu ajungem sa fim in mod deplin ceea ce putem fi. Abia atunci dascalul isi primeste rasplata ostenealilor sale, cand invatacelul a deprins incordarea de a merge mai departe, insetarea dupa bunatate, infometarea de adevar, cand voieste sa fie fauritor neobosit de frumos, dornic pana la epuizare sa se daruiasca pe sine si sa se asemene cu Dumnezeu, incapatanat sa favorizeze spiritul in detrimentul materiei, indiferent de costurile pe care le are de platit.

Este inevitabila constatarea ca aceste putine cuvinte, mai degraba romantice sau idealiste, sunt foarte departe de conditia lumii in care traim. Si, privind toate dezbaterile care vizeaza spatiul educational, politicile si disputele legislative, dar si generatiile de copii care sufera iremediabil de pe urma acestor incertitutini administrativ-economice si de pe urma dascalilor, este de neocolit intrebarea: Are sorti de inzbanda intentia de a face o societate mai buna, o educatie mai performanta, fara oameni restaurati?

Voi ce credeti? Pot sa pretind altora sa se innoiasca, cata vreme eu insumi sunt vechi? Pot reprosa altora ca sunt neglijenti sau rau intentionati, cat timp eu nu ma ingrijesc de mine insumi? De unde incepe schimbarea lumii?

Adrian Sorin Mihalache

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s